

jasangaitzak kontsumo-eredu
arduratsuagorantz bideratu
egin behar ditugu"
UDAL DIAGNOSTIKOAK: BIODIBERTSITATEA - 2011
Aste honetan gure ikastetxea, ingurukoak bezala, udal diagnostikoak prestatzen hasiko da. DBHko ikasleek parte hartuko dute.Joku batekin hasiko dira eta horretarako gazteek kontzeptu hauek landuko dituzte:
- elikadura-subiranotasuna: zer jaten dugun eta nola ekoizten dugun aukeratu ahal izatea.
http://www.economiasolidaria.org/files/13_Soberania_alimentaria.pdf
- patenteak: nekazaria ez da bere haziak publikoki saltzeko edo trukatzeko aske, eta Merkatuak eskaintzen dizkion horiexek erostera behartuta ikusten du bere burua.
http://paperekoa.berria.info/plaza/2009-02-14/052/004/Hazkurriaren_geroa_Monsanto_Mondieu.htm
- multinazionala: multinazionalak kontsumo ereduak markatzen ditu produktu mugatu batzuk eskainiz.
- monolaborantza: produktu bakarraren laborantza da. Metodo honek lur metro bakoitza baliatu ahal izatea uzten dizu landare bakoitzaren ezaugarri eta berezitasunez kezkatu gabe.
http://www.monocultivos.com/conceptos/CarreraqKucharzInsostenibilidadMonocultivos06.pdf
- hazien bankua: nekazari ezberdinen hazi elkartuko bagenitu banku bat egingo genuke. Hazien bankuak landare mota ezberdinak babestu eta kontserbatzeko balio du, baita jakinduria transmititzeko ere
http://teknopolis.elhuyar.org/ikusi.asp?Multi_Kodea=94&atala=elkarrizketak&lang=EU
- elikadura-saskiak: sasoiko produktuak biltzen dituen saskia da. Nekazariak kontsumitzaileari baratzatik zuzenean saltzen dizkio ingurugiroarentzako iraunkorrak diren prozedurak erabiliz, eta kalitate handiagoa eskaintzen dizkio.
- bankalak. Gure ingurugiro berdeen gabeziak murrizteko edo natura gure hirietara hurbiltzeko beste modu bat dira.
http://armuetazahar.blogspot.com/p/ortua-12-bankalak-egiten.html
No hay comentarios:
Publicar un comentario